Kahvilaan luulisi virtaavan kaupungilla liikuskelevaa väkeä päivästä toiseen niin, että sen avulla olisi työllistäisi yhden, ellei useammankin ihmisen. Koska kotikaupunkini ei kuitenkaan ole mikään maailmanluokan suurkaupunki, jossa loputon asiakasvirta ruuhkaisilta kaduilta on itsestäänselvyys, on varauduttava hieman monipuolisempiin liikeideoihin ja yhtenä oivana mahdollisuutena voisin nähdä kahden erilaisen yritysidean yhdistämisen.
Kahvila on ideana miellyttävä, sillä aukioloajat voidaan säätää sopiviksi yhdellekin ihmiselle, tuotteet eivät ole monimutkaisia valmistaa, pienehkö kahvila on yhdenkin ihmisen mahdollista pitää siistinä ja houkuttelevana koko päivän ajan, eikä idea ole lainkaan monimutkainen. Sen lisäksi suomalaisessa kulttuurissa kahvi on erittäin tärkeässä osassa mielihyvän tuottajana ja apuväline sosiaalisten kontaktien luomisessa ja ylläpitämisessä. Mutta entä jos kahvi ja sen oheistuotteet eivät olisikaan niin menestyviä, että sen avulla saisin elantoni? Mitä voisin yhdistää kahvilaani lisätäkseni sen tuottavuutta ja saadakseni lisää myyntiä? Mitä jos kahvila olisi vain sivutoimintana toisenlaisessa yritysideassa?
Huonekaluliike, jossa kahvitellaan
Mietin pitkään, mitä on jokaisessa kodissa? Mikä on aina tarpeellista ja mitä kaupoista lähdetään aina hakemaan? Kauppoihin lähtiessään ihmiset ruoan lisäksi haluavat ostaa vaatteita, tarvikkeita vapaa-aikaan ja työhön, tai huonekaluja kotiinsa. Sisustus on tärkeä osa lähes jokaisen kodin tunnelmaa, jolloin huonekaluliikkeen perustaminen voisi olla tuottava bisnes. Modernien, pohjoismaalaisten, laadukkaiden huonekalujen myyminen ei olisi omaa alaani, mutta annan ajatusteni hetken viipyillä näiden kahden idean yhdistämisessä. Jospa kahvila itsessään olisi kuin näyteikkuna, jossa kaikki sen huonekalut olisivat asiakkaiden käytössä ja näytillä, samalla kun rauhaisan kahvikupposen ääressä olisi mahdollista testata myytävänä olevan nahkasohvan ominaisuuksia. Naurahdan ajatukselle, sillä idea on melko kaukaa haettu eikä minulla ole kylliksi tietämystä tai kokemusta huonekalubisneksestä. Sen lisäksi nykyään ihmiset haluavat uudistaa huonekalujaan verrattain usein, joten kalliimpien uniikkien huonekalujen myyminen on tässä kertakäyttöyhteiskunnassa hieman riskialtista.
Kirpputori
Jos kahvila ei sellaisenaan pelkästään toimisi, mietin minkä tuotteiden myyminen olisi vähiten riskialtista, kohtuullisen helppoa ja sopivaa kahvilatoiminnan kanssa? Yhtenä varteenotettavana mahdollisuutena näen kirpputorin pitämisen. Riski kirpputorin aloittamiseen on kohtuullisen pieni, sillä kirpputorin perustajan ei tarvitse hankkia myytäviä tuotteita itse, sillä pöydän vuokraavat tuovat tuotteet myytäväksi. Yrittäjä myy pääasiassa tilaa, jota yksityiset henkilöt voivat myydä omia tuotteitaan eteenpäin helpolla ja kohtuullisen riskittömällä tavalla.
Keskikokoiseen toimitilaan mahtuu kirpputoripöytiä kymmeniä ellei jopa jokunen sata, ja jokaisen pöydän viikoittainen vuokra kattaisi helposti toimitilan vuokramenot ja toisi mahdollisesti hieman enemmänkin tuloja. Kahvilan tulisi olla kirpputorin yhteydessä mutta kuitenkin sopivasti erillään niin, että asiakkaat voisivat halutessaan tulla vain kahvittelemaan. Sen tulisi olla liiketilassa näkyvimmällä paikalla näyteikkunoiden luona, sillä kirpputorille haluavat asiakkaat eivät tule paikalle näyteikkunoiden perusteella vaan he palaavat hyväksi toteamilleen kirpputoreille yhä uudelleen sen perusteella, mitä löytöjä ovat tehneet aiempina kertoina.