Niin hyvää kuin kahvi voikaan olla, harva ihminen juo sitä päivästä tai kuukaudesta toiseen sellaisenaan, ilman mitään syötävää. Hyvän kahvin kanssa sopii mainiosti suolaiset ja makeat pikkupurtavat, joten mielessäni on valtava määrä erilaisia leivonnaisia ja piiraita, joita voisin kahvilaani tilata. Kahvilan perustaminen ilman oikeanlaisten tuotteiden ideointia ja suunnittelua ei johda kauas, sillä moni palaa kahvilaan nimenomaan erilaisten maukkaiden leivonnaisten vuoksi, ei niinkään vain hyvän kahvin. Moni asiakas saattaisi piipahtaa kahvilassa myös vain siksi, että haluaisi ostaa vastaleivottuja herkkuja kotona nautittavaksi. Joten on tärkeää miettiä, millaisia leivonnaisia tai suolaisia tarjoaisin kahvilassani.
Terveysruokaa vai syntisiä herkkuja?
Kahvittelijoita on joka lähtöön, joten syötävää on oltava vähintäänkin yhtä laaja valikoima. Yksi tärkeimmistä asioista kahvilan suunnittelussa on se, onko tarjolla tietyille kohderyhmille vai vähän kaikkea kaikenlaisille. Olisiko asiakaskunta vain esimerkiksi vegaaneja, gluteenittomia leivoksia vai esimerkiksi sokerittomien makeisten tarjoilua. Vaikka nämä kohderyhmät ovat mielessäni ja haluaisin luoda ideaani juuri heille, luulen että kokonaisen kahvilan luominen pelkästään rajatun ryhmän tarpeisiin on liian riskialtista. Jonkinlainen kultainen linja on mielestäni tarjoilussa pidettävä, eikä tarjoilu voi olla liian kirjavaa, mutta mielelläni tarjoaisin jotakin myös erityisryhmille sopivaa.
Kahvilaan tullaan nautiskelemaan, joten suurin osa kahvin kanssa jotakin ostavia haluavat sitä, mikä sokerihammasta sillä hetkellä kolottaa. Jotakin houkuttelevaa ja makeaa, jota ei välttämättä jokapäiväisessä ruokavaliossa ole. Siksi haluan tarjota herkkuja, jotka sulavat suussa ja täyttävät ajatukset ja makuhermot mielihyvällä kahvitteluhetken ajaksi.
Mikä sitten täyttää asiakkaan makeimmat unelmat? Kakkuja, pullia, monenvärisiä pehmoisia donitseja ja munkkeja, vohveleita, jäätelöitä? Vain mielikuvitus on rajana! Samalla, kun asiakas saa taivaallisen kahvitteluelämyksensä, on minun kahvilanpitäjänä pystyttävä saamaan hyvä kate myytävistä tuotteista. En siis näe tarpeellisena, että valmistaisin jokaisen tuotteen alusta loppuun saakka itse, vaikka kotitekoisilla tuotteilla onkin tärkeä sija jokaisen kahvilan menestyksessä. Ajattelin, että voisin pyytää jotakuta aliurakoitsijaa valmistamaan juustokakkuja ja leivonnaisia, joita sitten minä myisin, koska tarkoitukseni on työllistyä kahvilan pitäjänä enkä niinkään leipurina.
Myös suolaisten tarjottavien osuus on tärkeä, sillä eivät kaikki kahvittelijat halua aina makeita pelkästään herkkuja, vaan voivat olla pienen suolaisen tarpeessa alkavan nälän yllättäessä. Erilaiset kahvileivätovat työläitä valmistaa ja siksi monesti kohtuullisen hintavia. Niiden täyttämiseen ja tekemiseen kuluu yllättävän paljon aikaa, joten etsisin mieluummin toiselta yrittäjältä tilattavia valmiita suolaisia pasteijoita ja piirakoita makeiden leivonnaisten ohella.