Intohimoisena kahvinjuojana haluan tavalla tai toisella tuoda suomalaisten kahvinkuluttajien tietouteen erilaisten kahvien hienoiset erot ja maut. Suomen kahviloissa yleisesti myytävä tusinavalmisteinen suodatinkahvi auttaa nopeaan kofeiinin puutteeseen, mutta se ei varsinaisesti ole mikään mieltä järisyttävä makuelämys. Monesti suodatettu kahvi seisoo pannussa tunnin tai parikin ja kitkeröityy odottaessaan juojiaan. Lisäksi suomalaisen kahvin suurimmat valmistajat valmistavat kahvit osittain raaoista kahvipavuista, jolloin keitetty kahvi maistuu hieman kitkerälle ja saa aikaan monille eritasoisia mahavaivoja. Se ei ole erityisen täyteläistä, vaan useinkin keitetään enemmänkin vetiseksi, jotta kitkeryyden sävyjä saadaan hieman häivytettyä. Tästä kyseisestä kahvista emme näillä tulevilla vuosikymmenillä tule pääsemään eroon, sillä Suomeen tuotavan kahvin juuret ovat vuosikymmeniä vanhoja ja mainonta on tehty taidokkaasti niin, että ollaan painettu lähtemättömästi laadukkaan ja maukkaan kahvin illuusio suomalaisten mieleen
Laadukkaiden kahvipapujen merkitys
Suomalaisen suodatinkahvin lisäksi on tärkeää tuoda markkinoille, tai vähintään ihmisten tietouteen, suodatinkahvin vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia muista kahvityypeistä. Niistä oikeasti täyteläisistä, joita valmistetaan kypsistä kahvipavuista. Monilla kahveilla on luonnostaan erilaisia vivahteita ja niistä saadaan helposti aikaan hedelmäisiä ja pyöreitä makusävyjä. Suuri merkitys on sillä, mistä kahvipavut valmistetaan. Mitä vähemmän kahvista tulee vatsan kipristelyjä ja muita oireita, sitä laadukkaampia kahvipavut ovat. Siksi on hyvä miettiä, mitä kahvia kantaa mukaansa kaupasta. Muutoksen tekeminen siitä tutuimmasta ja mainostetuimmasta saattaa hyvinkin kannattaa. Laadukkaimmat kahvityypit viljellään myös mahdollisimman luonnonmukaisesti, joten ne ovat ihmiskeholle siinäkin mielessä terveempiä ja aiheuttavat vähemmän vahinkoa luonnolle.
Maailmankuulut kahvityypit
Suomalaisen perinteisen suodatinkahvin lisäksi vaihtoehtoina on erilaisia erikoiskahveja, joilla on juuret italialaisessa laadukkaassa kahvinvalmistuksessa ja vahva sija maailmanlaajuisessa kahvikulttuurissa.
Espresso. Tämä täyteläinen vahva kahvi valmistetaan laadukkaista kahvipavuista kiehuvan kuumaan veteen. Espressokoneessa valmistettuna kahvin päälle muodostuu makealta vivahtava vaahtokerros, joka kertoo kahvipavun laadukkuudesta. Espressokahviin tulee vain vähän vettä verrattuna tavalliseen suomalaiseen suodatinkahviin, joten se on täyttä tavaraa, lähes kuin mustaa kultaa.
Cappuccino. Tämä saadaan aikaan edellä mainitusta espressokahvista ja maidosta. Maidon suhde kahviin on noin puolet kahvin määrästä, ja maito kaadetaan kahvin päälle voimakkaasti vaahdotettuna ja sakeana.
Cafe latte. Cafe latte on suomeksi maitokahvi. Se valmistetaan tuplaespressosta, jonka päälle lisätään reilu annos kevyesti vaahdotettua muttei kuitenkaan sakeaa maitoa.
Latte machiatto. Tämä kahvimuoto on todellisuudessa pääasiassa maitoa, johon on lisätty hieman kahvia. Kuuma höyrytetty maito valmistetaan lasin pohjalle ensin, jonka jälkeen lasiin kaadetaan yksi erikseen valmistettu espressokahvi. Se on maukas ja täyteläinen vaihtoehto niille, jotka eivät pidä vahvasta kahvista.